En resa som har förändrat mitt liv till det bättre på alla sätt och fört mig in på en livsbana där jag får hjälpa människor som kämpar mot cancer.  Jag återkommer till det senare, nu tillbaka till Almedalen.

Att ”involvera patienten” var nog ett av de trendigaste yttrycken under hela veckan och det kändes som att alla stod och slog sig för bröstet och pratade om digitalisering, nya appar, möjligheten att kunna chatta med doktorer och sjuksköterskor och kunna se hela sin behandlingsplan istället för den smått bisarra mängd med papper som patienter och närstående får i dagsläget.

 

Ignorerar den mentala hälsan

 

Naturligtvis tycker jag att det är fantastiskt att man nu äntligen börjar förstå att patienten inte kan behandlas som en påse muskler och blod utan istället som en människa som man bör tala med istället för till, men det räcker tyvärr inte. Långt ifrån.

När vi pratar om att involvera patienten mer så touchar vi bara på en del av lösningen.

När vi pratar om att involvera patienten mer så touchar vi bara på en del av lösningen på ett mycket mer djupt rotat problem inom svensk sjukvård. Nämligen att man ignorerar mental hälsa för cancerdrabbade.

Faktumet är ju att nästan samtliga patienter och närstående går in i en djup depression antingen under eller efter sina behandlingar, och många kommer aldrig tillbaka till livet. Alla som arbetar inom cancersjukvård vet detta, men trots det låtsas man som att det inte existerar.

 

En mer intressant dialog

 

Tänk om samtliga i Almedalen istället för att mala på om att involvera patienten istället frågade följande;

Hur kan vi stärka den mentala hälsan hos patienter, närstående och överlevare?

Aktörer som förstår de verkliga behoven och erbjuder effektiva lösningar.

Det hade resulterat i en långt mer intressant dialog som berör bland annat involvering av patienter, men även andra frågor såsom vem bär egentligen ansvaret för mental hälsa, samt vilka metoder och tillvägagångssätt finns att tillgå? För att kunna återta någon slags position som världens bästa sjukvård måste de öppna upp för att samarbeta med privata aktörer i de lägen där sjukvården själva inte har resurser eller ens vet hur de skall lösa problemen på egen hand. Aktörer som kan avlasta dem i deras arbete och tillsammans med sjukvården förbättra livet för patienter och närstående. Aktörer som förstår de verkliga behoven och erbjuder effektiva lösningar.  

 

war on cancer logoEn social plattform

 

WarOnCancer.com är en av de aktörerna. Vi har släppt en social plattform som fokuserar på att stärka mental hälsa för patienter, närstående och överlevare. Den har tagits fram genom inte bara mina egna behov som cancerpatient utan hundratals djupintervjuer med patienter, närstående och överlevare samt patientorganisationer. Är ni redo att låta oss bli en del av era verktyg i vården, eller skall vi fortsätta ignorera att folk lider mentalt?