Topsa för livet i AlmedalenFör andra året i rad kommer Tobiasregistret och Barncancerfonden att genomföra en gemensam kampanj under Almedalsveckan 2017 för att få fler att registrera sig som stamcellsgivare.  #TopsaFörLivet har som mål att sprida kunskap om hur man går tillväga för att bli stamscellsgivare, kampanjen har fått sitt namn från de tops som används för att ta salivprover i munnen på blivande givare.

Stamceller räddar liv.

Nya stamceller kan innebära skillnaden mellan liv och död för en patient vars sjuka eller skadade benmärg behöver bytas ut mot en frisk. För dessa patienter kan friska blodbildande stamceller vara den enda behandlingen som kan rädda livet på den som drabbats.  

Man registrerar sig genom att fylla i en hälsodeklaration på tobiasregistret.se.

- Om fler kände till hur enkelt det är att registrera sig för att kunna rädda ett liv skulle vi ha ett betydligt större register, menar Michael Nordh Grate, verksamhetsansvarig på Tobiasregistret. Man registrerar sig genom att fylla i en hälsodeklaration på tobiasregistret.se. Själva donationen äger rum först när och om det blir träff med en patient som behöver stamceller av just din vävnadstyp.

En gigantisk dejtingsajt

Tobiasregistret är det svenska registret för blodstamceller. Det fungerar som en slags dejtingsajt där man matchar patientens vävnadstyp med givarens. Eftersom varje individ har en unik vävnadstyp så kan det vara svårt att hitta en passande donator. Var fjärde patient kan få hjälp av ett syskon, övriga är hänvisade till registersökning. Får man inte träff bland Tobiasregistrets cirka 80 000 registrerade donatorer så kan man behöva söka vidare i internationella register.

Tobiasregistret söker fler givare i åldern 18-35 år. Men alla kan hjälpa till genom att sprida kunskapen till exempelvis yngre kollegor, barn och barnbarn att gå med i registret.

Foto: Tobiasregistret

Om Tobiasregistret

Tobiasregistret är Sveriges nationella register för givare av blodbildande stamceller.

Tack vare Tobiasregistret har cirka 850 stamcellstransplantationer genomförts och gett svårt sjuka patienter chansen att bli friska. Varje dag drabbas någon i vårt land av en allvarlig sjukdom som kan kräva transplantation av stamceller. Det kan vara leukemi, svår blodbrist eller immunbristsjukdomar.

Idag finns ca 80 000 potentiella stamcellsgivare i Tobiasregistret, men vi behöver fler! Du som är mellan 18 - 35 år och fullt frisk är välkommen att anmäla dig på:
www.tobiasregistret.se