- Solsken är livet, men det är brännskadorna som dödar, säger Margareta Haag, vice ordförande i Nätverket mot cancer och tillika Solgeneral för ”Solskolan” som finns på plats under politikerveckan i Almedalen.

Solsken är livet, men det är brännskadorna som dödar

I en nyligen publicerad artikel i Läkartidningen (nr 4 2017) konstateras att varannan timme får en svensk ett malignt melanom. Cancerformen har ökat kraftigt och under 2015 registrerades 3 888 nya fall av allvarlig hudcancer, så kallad invasiva hudmelanom. Under 2015 dog dubbelt så många i hudcancer jämfört med omkomna i trafiken.

Den enda säkra förklaringen till den kraftiga ökningen av hudcancerfall är att människor utsätter sig för en alltför kraftig dos av UV-strålning som leder till en akut brännskada.

- Det är detta vi lyfter i Solskolan, att man ska ha koll på sitt totala solande. Människor säger att ”jag solar inte”, men att vara ute i trädgården, på båten, golfbanan, lekplatsen eller vandra runt i Visby under politikerveckan är också att sola, konstaterar Margareta Haag.

D-vitamin

Blå solstolar och orangea parasollSolen är den huvudsakliga källan till D-vitamin men den är också den främsta orsaken till hudcancer.

Hudens förmåga att producera D-vitamin beror på styrkan och omfattningen av solexponeringen. Även om du exponerar dig för solen under långa tidsperioder kan huden inte producera ett överskott av D-vitamin. Under sommarhalvåret när solen är stark räcker det med att armarna och ansiktet exponeras för solen i 10-15 minuter för att kroppen ska hinna producera tillräckligt med D-vitamin. Solskyddskräm hindrar inte huden från att producera D-vitamin. Måttligt solande (5-15 minuter per dag) i kombination med en balanserad kost ger ett tillräckligt intag av vitamin D.

UV-patch

Ett sätt att faktiskt mäta om man varit ute för länge, är att sätta på sig en så kallad UV-patch som ger information om hudens exponering för solens UVA- och UVB-strålar. UV-patchen kan liknas vid ett tunt plåster och består av en sensorenhet som länkas till en algoritm i en app för mobil. Genom att analysera de skiftande blå och vita fotosensitiva kvadraterna räknar appen ut mängden exponering för solens UV-strålar och visar den på en kurva i mobilen. På så sätt kan personen se hur solutsatt huden har varit och vad man kan göra för att vara säker i solen. 

En cancerform som vi har en möjlighet att minska risken att utveckla

- Vi behöver bli medvetna om den faktiska tiden i solen och tänka på det ”dolda” solandet på ett bättre sätt. Detta är en cancerform som vi har en möjlighet att minska risken att utveckla genom ett förnuftigt solande där man inte bränner sig, säger Margareta Haag.