Den kan snabbt sprida sig i kroppen och bygga dottertumörer i andra inre organ. Basalcellcancer utvecklas från hudens understa lager, basalcellslagret, och växer normalt sett bara på plats. Skivepitelcancer utvecklas i hudens skivepitellager och Malignt melanom utvecklas ur de pigmentbildande melanocyterna, längst ner i överhuden. De kan båda sprida sig i kroppen men Malignt melanom sprider sig snabbast. De flesta som drabbas av hudcancer gör det på grund av att de utsatts för mycket UV-strålning.

Alla kan drabbas

– Det finns vissa fall där orsaken till hudcancern är arvsanlag men i de allra flesta fall är orsaken UV-strålning, både direkt från solsken och/eller solarier, säger Ada Girnita, överläkare i dermatologi på Karolinska sjukhuset och forskare på Karolinska Institutet.

Malignt melanom sprider sig snabbast

Alla kan drabbas av hudcancer även de med mörkare hudtoner trots att de inte bränner sig lika lätt i solen. Det är därför viktigt att alla skyddar sig mot UV-strålningen och är noga med att inte bränna sig. Skydda huden genom att ha täckande kläder, solglasögon och vara i skuggan när solen är som starkast mitt på dagen. Det är också viktigt att komplettera med solskyddsfaktor där kläderna inte täcker.

– Det är särskilt viktigt att se till att inget barn blir solbränt, eftersom det kan öka risken för att utveckla hudcancer senare i livet, säger Ada Girnita.

Var aktsam med barnenAda

Solskyddsfaktor väljer man beroende på var någonstans man befinner sig, vilken tid det är på året samt vad man ska göra. Norra Sverige har inte samma krav som länder närmare ekvatorn till exempel Thailand eller runt Medelhavet. De flesta vet att det är viktigt att smörja in sig med SPF på stranden men det är lika viktigt när man till exempel spelar golf, seglar eller åker skidor då man är lika mycket exponerad som när man är på stranden. Det gäller även om man arbetar utomhus.

För att skydda sig rätt med solskyddsfaktorn är det viktigt att applicera ett jämnt lager över hela området, smörj alltså inte bara näsan utan hela ansiktet och halsen. Se till att du smörjer minst 1-2 cm in under klädernas kant eftersom det annars kan bli en oskyddad hudremsa när man rör sig. Applicera igen varannan timme eftersom effekten försvinner med tiden

– Använd minst SPF 20 och se till att flaskan är märkt med både SPF och UVA, säger Ada Girnita.

Kan ofta botas

Det kan vara bra att be en hudspecialist undersöka dina leverfläckar med jämna mellanrum. Beroende på vilka riskfaktorer man har bör man gå olika ofta. De som har bränt sig, har använt solarium, har hudcancer i släkten, många prickar, står på immundämpande mediciner eller liknande bör låta en läkare kolla oftare. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på om fläckarna förändras mellan besöken.

Det är bättre att kolla snabbt och få höra att det inte var någonting

– Om en fläck ändrar färg, form eller storlek, med undantag av barn där fläckar som växer i samma takt som barnet är okej, bör en läkare titta på. Det gäller också sår som inte vill läka och hudförändringar som växer från ena dag till den andra. Det är bättre att kolla snabbt och få höra att det inte var någonting istället för ”varför kom du så sent?”, säger Ada Girnita.

Alla fläckar som ser annorlunda i jämförelse med andra fläckar som man har bör man kolla upp. Fläckar med cancer i tidig utveckling varken blöder eller gör ont men om man upptäcker cancern i tid kan man oftast bota den med ett enkelt kirurgisk ingrepp.